fredag 16. desember 2016

Luke 16: Spiser du mye ferdiglaget "sportsmat"?

Er du storforbruker av sportsbarer og müsli-blandinger er det mye å spare på å lage egne. Du sparer penger og får den mixen du synes er best.

Velochef Henrik Orre lager müslibarer
Henrik Orre er kokk i sykkellaget Team Sky Procycling. I hans bok Velochef har han oppskrift  på müslibar som koster brøkdelen av ferdiglagede. Boken anbefales til sykkel- og matinteresserte.

Du treffer Henrik en del på Sørensen sykler på Fyrstikktorvet i Oslo. Spør du pent så signerer han boken. Jeg bommet med et par timer, men ville ha boken uansett.

Ingredienser
500 g müsli (gjerne mye tørkede bær og nøtter)
4 dl flytende honning
  1. Sett stekeovnen på 90 grader
  2. Kop opp honningen og la den koke i 10 minutter på middels varme
  3. Bland den vare honningen med müslien.
  4. Trykk ut blandingen i en  eller i en langpanne som er 3-4 cm høy
  5. Tørk i ovnen ca 1 tie
  6. La den stå i romtemperatur i 1 døgn. MÅ ikke settes i kjøleskaå
  7. Del den i passe store biter og pakk inn i aluminiumsfolie
  8. Ta den på tur og nyt din egen müslibar


Treningsbladet Aktiv trening med mange spennende müsliblandinger i siste nummer
Har tatt med 2 eksempler. Det finnes 5 varianter til i bladet.

Den rimelige müslien

  • 150 gram havregryn
  • 200 gram rosiner
  • 100 gram kokos
  • 100 gram linfrø
  • 200 solsikkekjerner
  • 2 ts støtt kanel
  • 3 ss sirup
  • 1/2 ts salt


Slik gjør du:

  1. Bland alle ingrediensene unntatt rosiner, og fordel jevnt på en stekeplate. Sirupen vil være vanskelig i begynnelsen, men blir medgjørlig etter noen minutter i ovnen.
  2. Bak i 5 minutter i en forvarmet ovn på 180 grader
  3. Vend deretter alt med en tresleiv, slik at det blandes godt og løsnes fra platen
  4. Gjenta prosessen over 2 ganger
  5. Senk temperaturen til 160 grader, tilsett rosinene og bak i  ytterligere 3 minutter
  6. Ta platen ut av ovnen og vend alt godt. Gjør dette 3-4 ganger det første kvarteret
  7. La det bli kjølig og hell det så på et lufttett glass. 
  8. Nyt din første müsliblanding
Den luksuriøse müslien

  • 100 gram mandler
  • 100 gram hasselnøtter
  • 100 gram tørkede eplebiter (kan erstattes med rosiner eller tørkede aprikoser)
  • 150 gram soltørkede tranebær
  • 150 gram tørkede gojibær
  • 100 gram chiafrø
  • 150 gram kokos
  • 100 grm sesamfrø
  • 3 ss honning
  • 1/2 ts salt


Slik gjør du:

  1. Bland alle ingrediensene unntatt de tørkede eplene, chiafrøene, de soltørkede tranebærene og de tørkede gojibærene og fordel jevnt på en stekeplate. honningen vil være vanskelig i begynnelsen, men blir medgjørlig etter noen minutter i ovnen.
  2. Bak i 5 minutter i en forvarmet ovn på 180 grader
  3. Vend deretter alt med en tresleiv, slik at det blandes godt og løsnes fra platen
  4. Gjenta prosessen over 2 ganger
  5. Senk temperaturen til 160 grader, tilsett de soltørkede tranebærene og bak i  ytterligere 4 minutter
  6. Ta platen ut av ovnen og vend alt godt. Gjør dette 3-4 ganger det første kvarteret
  7. Tilsett chiafrø, tørkede gojibær og epler til slutt.
  8. La det bli kjølig og hell det så på et lufttett glass. 
  9. Nyt din første müsliblanding.

Nyt treningen eller turene med egenlaget sportsmat. God tur. Bon voyage.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar