torsdag 15. desember 2016

Luke 15: Norske julemat og noko attåt av tall om mat

Vi er midt inne i en periode hvor vi spiser mye god mat. Her er noe tall hentet via googling og fra bladet "Mat fra Norge" som hver måned har noen morsomme tall.

I tillegg til all maten så skal vi drikke en del juleøl, akkevit, julebrus, tomtebrygg,...

De fleste av oss drikker med måte, men noen ødelegger for seg selv og for andre. Det er mange barn som gruer seg til julaften og helligdagene etterpå og helst vil være hele f****** foruten. Ser dere noen som lider så strekk gjerne ut hånden for å gi litt trøst. Sett en flaske vann på bordet om dere ser en som er i ferd med å drikke seg under bordet.

Det er noen artige beregninger som jeg skulle likt å sett tallmateriale til. Fordelingen på de 1203 dyrene en gjennomsnittlig nordmann skal tygge seg gjennom i løpet av et langt liv er et slikt eksempel.


Hva spiser vi julemåneden(e)

  • I fjor ble det til jul solgt:
  •    6.500 tonn ribbe
  •    2.750 tonn pinnekjøtt
  •    1.900 tonn julepølse
  •    620 tonn sylte
  •    620 tonn medisterkaker
  • I rekordåret 2007 ble det solgt 1.000 tonn lutefisk på restauranter
  • I 2014 ble det solgt pinnekjøtt for 526 millioner
  • Stabburet estimerte at 200.000 hadde grandiosa til julemiddag i 2011
  • Favorittkaker til jul
  •    11 % krumkake
  •    10 % pepperkaker
  •    8 % kransekake
  •    6 % smultringer
  •    5 % delfiakake

Noko attåt

  • Første halvår eksportere vi klippfisk for 1,6 milliarder og sild for 1,2 milliarder
  • I  2015 omsatte norske oppdrettsanlegg sjømat for 47 milliarder. Majoriteten var laks,
  • En nordmann spiser i løpet av livet
  •   7 okser og kuer
  •   30 griser
  •   24 sauer og lam
  •   3 rein og andre hjortedyr
  •   6 småvilt
  •   1211 kyllinger og annet fjøfe
  •   Pluss diverse geit, hest, kanin etc
  • Vi spiser stadig mere kjøtt. Helsedirektoratet anbefaler maks 26 kg rødt kjøtt i løpet av året
  •    1989 46 kg
  •    2011 68 kg
  •    2015 76 kg
  • 20 kg sjømat ble handlet av hver nordmann i 2014. Fersk øker, mens frosset går ned
  • 1 2015 spiste vi 78 kg grønnsaker pr nordmann. Anbefalt er 185 kg eller 500 gram pr dag
  • Vi spiser dobbelt så mye salt (10 gram) som anbefalt
  • Samme år (2015) spiste hver nordmann 9,5 kilo laks
  • 5.000 besøkte spekematfestivalen på Tynset
  • Vi pantet 970 millioner flasker i 2015. 154 millioner ble kastet eller brukt til andre ting
  • Hver nordmann kaster 46 kilo mat. Italienere kaster 76 kilo. Restaurant og hotell står for en del av dette. Dette er høyt på agendaen i norsk reiseliv og det er jo bra.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar